Ansambl „Stari Zvuci“


STARI ZVUCI


Muzičku tradiciju u Šapcu, „posle Drugog svetskog rata, nastavljali su, pre svih, muzičari šabačke Male, zatim braća Pavlovići i Radakovići, a naročito ansambli: ABC, Student, Polet, Dilberi, Cvaka-cvak i Stari zvuci.
Ansambl ‘Stari zvuci’ pojavio se 1977. godine, u eri novokomponovane narodne muzike, kao zaštitni znak neprolaznih vrednosti muzičke tradicije Šapca, i to ostao do danas“.
Stana Munjić, „Spomenica muzičke škole u Šapcu 1948—1998“
 
1984. STARI ZVUCI | RTB 5113598
01. Nema točka bez čivije (Lj. Kešelj — Ž. Gajić — B. Dimitrijević) Vokalni ar. S. Apelić
02. Da ja imam srca dva (D. Živković — D. Aleksandrić — R. Radovanović) Vokalni ar. J. Živanović
03. Ostaću uvek bekrija (R. Graić — V. Krastavčević — R. Graić) Vokalni ar. S. Apelić
04. Kad se uđe u kafanu (R. Graić — D. Aleksandrić — I. Glišić) Vokalni ar. J. Živanović
05. Amanet Cicvarića (Ž. Jevtić Mrav — D. Aleksandrić — Ž. Jevtić Mrav) Vokalni ar. S. Apelić
06. Ja u Šabac noćas idem (R. Vučković — D. Aleksandrić — R. Vučković) Vokalni ar. S. Apelić Šaban Šaulić
07. Ćuti deda, čuće baba (D. Živković — D. Aleksandrić — S. Gajić) Vokalni ar. S. Apellć
08. Ne tuguj, Dorćole moj (R. Vučković — D. Aleksandrić — R. Vučković) Vokalni ar. J. Živanović
09. Staro bure novo dno (R. Graić — Ž. Gajić — B. Majdanac) Vokalni ar. J. Živanović
05. Ženu treba poslušati (D. Živković — D. Aleksandrić — Đ. Boljanović) Vokalni ar. S. Apelić
10. Stiže neko drugo vreme (R. Graić — D. Aleksandrić — R. Graić) Vokalni ar. S. Apelić
Orkestar Dragana Aleksandića | Gost Šaban Šaulić
KAD JE DEDA LUMPOVAO
muzika: Milutin Popović Zahar
tekst: Dragiša Penjin

Kad je deda lumpovao
u šabačko staro doba,
paljeni su polileni
u svih devet carskih soba.

Poljupce je čak iz Luvra
slala Šapcu Mona Liza,
noćni život na Balkanu
bio je k’o sred Pariza.

Kad je deda lumpovao
na tri šora i dva smera,
vozili su štap i šešir
dva posebna fijakera.

Služile ga kelnerice,
nasmejane, ljupke, veste
ali deda i ne haje,
pa odjuri sve do Pešte.

Treća zora kad osvanu
i dogore nova sveća,
pre njega su kući stigle
za baku tri korpe cveća.

Ansambl „Stari zvuci“ (fotografija D. Petrović)
Stari zvuci — Kad je deda lumpovao
http://www.esnips.com/doc/10187738-84ad-4537-8c5b-e1b2cdcd87bc/Ansambl-Stari-zvuci—Kad-je-deda-lumpovao-(Milutin-Popovic—stihovi-Dragisa-Penjin)j-orig.-verzija-LP
Pesma „Kad je deda lumpovao“ snimljena je početkom 80-tih u duhu starogradskih pesama. Više puta se pojavila na različitim cd-a starogradske muzike bez imena izvođača i autora muzike i teksta.

STARI ZVUCI — 30 GODINA

Događaj sa početka 2008. godine, jubilarni koncert ansambla „Stari zvuci“, (10. januar u šabačkom pozorištu), ponukao me da sačinim osvrt na taj dan i taj koncert. Ali kako svaki tekst mora imati i uvodni deo, evo, otvoriću dušu: Šabac je decenijama bio prepoznatljiv po HI „Zorka“, RK „Metaloplastika“ i po „Horu 66 devojaka“. Kako se svi oko toga, verujem slažemo, onda mogu da nastavim. Moje pravo, a verujem da to nije sporno, neka bude usmereno na muzički život Šapca.

Polovinom ove decenije započela je neshvatljiva kulturna politika. Prešlo se na „uvoznu“ programsku orijentaciju. Čast Triju Tripa Simonutija, čast Jadranki Jovanović, čast Gudačima sv. Đorđa, čast i Crvenoj jabuci… A zaboravljeni su neki brendovi šabačke kulture. Zaboravljani i na margine gurani.

To je par uvodnih napomena. A centalni deo moga zapisa je 10. januar 2008. TV AS se odvažio (bravo i hvala Ti Marinko) da organizuje jubilej „Starih zvuka“. Pozivu se odazvao veliki Šapčanin i još veći umetnik Branimir Đokić. Doveo je kompletan Narodni orkestar RTS čiji je šef, (steta da je Ivica bio bolestan pa je program pratio iz dvorane). Bane je doveo i vrhunske vokalne soliste: Danku Stojićević, Jasnu Đokić, Čedu Markovića, Predraga Drezgića i Mikicu Antonića. Veliki umetnici, veliki majstori.

Do početka koncerta događale se neobične i tužne stvari.

Uvek požurim da vidim probu. To je za mene čin kada se dosta toga vidi što se ne primeti na koncertu, a dosta i nauči. Stigao sam u Pozorište da pozdravim Bana Đokića. Orkestar je već bio na sceni a šef ne. Upitah Jašu gde je Bane, a on mi reče da je u bolnici da obiđe majku. Ubrzo se pojavio i posle pozdrava upitah kako je tetka Miroslava. Saznadaoh da je teško. Proba mora da počne. Vreme koncerta se približavalo.

Na pola časa pre priredbe, samo dva-tri čoveka su znala da je Branimirova majka preminula. Krili su od njega dok se koncert ne završi. Sutradan, 11. januara majku je sahranio na Letnjikovačkoj kosi, uz prisustvo najodanijih prijatelja.

Da se vratimo koncertu.

Konferansa (pametna i šarmantna Ivana R. Stanković) najavljuje Rada Đergovića da evocira uspomene na sam početak i nastanak „Starih zvuka“. Bora Božanić čita lepe zapise Đergovića…

Na scenu izlaze slavljenici: Apela, Jaša, Stolić, Miško. Ibra je u orkestru sa harmonikom, Koku nisam video, Miću Pantelića, Pincu, Purketa… Verujem da su bili u dvorani. Nije izostalo tužno sećanje na Žikicu i Batu-Mrava!

Ređaju se numere-biseri „Starih zvuka“: „Kad je deda lumpovao“, „Andolija“, „Nad Šapcom je mesečina“… Mikica Antonić (nekadašnji član) izvanredni solista sa antologijskom pesmom „Moj behare“, pa „Cvaka — cvak“…

Ređaju se gosti pevači. Vrhunski pevači. Ali, dozvolite da izdvojim po svom ukusu: Danku Stojićević i najboljeg srpskog pevača toga žanra, Predraga-Prešu Drezgića. Kako mi se skoro neće ukazati prilika da objavim svoje mišljenje, to žurim da kažem: Predrag ima dar od Boga, on ima dah, intonaciju, dikciju, frazu…To uopšte nema veze što je i on, kao ja, iz dubljanskog Vesinog sokaka. To je pevač koji zaslužuje četrvrti stupanj poređenja: Drag — draži — najdraži — Predrag! Nek neko pokuša da mi ospori moj umetnički ukus!?

O Orkestru RTS i velikom umetniku Branimiru Đokiću ne treba mnogo govoriti. To je ansambl velikih majstora, na čijem je čelu najveći mogući živi umetnik — velemajstor, Branimir — Bane Đokić.

I nekoliko mojih impresija za „Stare zvuke“.

Grupa profesionalnih muzičara i umetnika: Apela lirski tenor neslućenih visina i lakoće, Jaša lirski tenor (ili visoki bariton) nežne i blage tenorske lepote koja osvaja, Stolić robusni — dramski bariton i diskretni i uvek skromni i prigušeni bas — bariton Miško. Ali njih četvorica su uigrani kvartet, usavršen do perfekcije. Potpunog zajedničkog balansa u frazi, dahu, u interpretaciji…

Tako ste bili moćni i lepi na sceni. Tako ste delovali mlađano! Gde ste nekoliko proteklih godina? Ko vam nije dao da nas češće radujete, da putujete i da pronosite slavu Cicvarića po svetu? Ko vam nije pomagao da snimate, ko vas to nije voleo?

Moje veliko poštovanje za vaše decenijsko trajanje, moja radost da sam vam pozajmio kravate od Muškog hora „Neven“ za vaš koncert. I veliko hvala što ste vaskrsli. Kao da niste ni odsustvovali!

Dragi Apela, Jašo, Stole, Miško, možda vam moje impresije sa vašeg koncerta znače više nego dinar koji niste dobijali godinama. Možda ćete iz opštinske sume izdvojene za kulturu u 2008. godini, (144 miliona), dobiti koji dinar? Bar skromno, da priznaju da ste živi i da ste moćni!

Verujem da će se nadležni trgnuti. „Hor 66 devojaka“ će nastaviti da čeka! Ako ja ne dočekam, dočekaće Milena, Jelena…

Vaš kolega, prijatelj i poštovalac, redovan profesor Beogradskog univerziteta

Članak objavio: Branko Đurković
17-01-2008.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s